Shojaedin Shafa radiofarda radio farda abbas milani بهرام مشیری moshiri
راديو فردا: برگزاری جشن های ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی که ایده دکتر شفا به عنوان مشاور فرهنگی دربار بود خیلی مورد انتقاد قرار گرفت، چه در همان زمان برگزاری و چه پس از آن. آیا ایده دکتر شفا نکات و وجوه دیگری هم داشت که به نظر شما مورد توجه واقع نشده است؟
مِستِر عباس ميلانی: در رابطه با جشن های ۲۵۰۰ ساله همه توجه ها به بهای هنگفت آن جشن ها تا حالا معطوف بوده است. همه انتقاد ها معطوف به این بوده که این همه پول خرج کردن برای یک جشن بحث انگیز، آیا واقعا ارزش داشت یا نه؟
از "شجاعالدین شفا؛ قضاوت تاریخ چه خواهد بود؟" كه در تارنمای راديو استيت دپارتمنت به بهانهء هفتمين روز درگذشت ايران يار بزرگ، استاد شجاع الدین شفا منتشر شده است. بله، رسانه ای كه تا توانسته هر چه جنايتكار، مزدور، زباله و دشمن ايران و ايرانی را ايرانی، خدمتگذار، "روشنفكر"، "فعال حقوق بشر"، و... جلوه داده است، در بارهء شجاع الدین شفا دچار ترديد دمكراتيك و دودلی حقوق بشری شده، داوری ("قضاوت") در باره او را به عهده "آیندگان" و "تاريخ" می گذارد!
راديو فردا: خوب آقای دکتر به نظر می آید که در تاریخ معاصر ما سیاست همواره یک وزنه تعین کننده در مشخص کردن خدمت و خیانت چهره های فرهنگی و سیاسی بوده است (دهه ها جنگ های روانی از سوی گردانندگان راديو فردا و بی بی سی را "سياست" در "تاریخ معاصر ما" گويند)؛ به نظر می آید که دکتر شجاعالدین شفا هم بارها و بارها در این چارچوب مورد سنجه قرار گرفته و بارها قضاوت شده است. قضاوت های منفی اغلب وجود داشته و بیشتر هم به رابطه ایشان با دربار محمد رضا شاه پهلوی برمی گشته است. شما به عنوان محقق تاریخ ایران نگاهتان به این مجموعه و این تفکری که بر گرد دکتر شجاع الدین شفا چیست؟
ميلانی مفلوك بجای يادآوری اين مهم كه "رابطهء" شجاع الدین شفا با پادشاه و نظامی كه ايرانی و پرچمدار فرهنگ و آيين های ايرانيان بوده امری طبيعی است، اين پيوند را اعتراض پذير دانسته، پاسخ ميدهد: "حدس من این است که معاون وزیر دربار بودن ایشان در ارزیابی کارهای فرهنگیشان یک زیر نویس جزئی خواهد بود."
+
آرشيو وبلاگ
پی نوشت: سخنان علامه "استاد" مجلسی، بهرام مشيری (٣ مه ٢٠١٠)